Psychologie in de klas: wat goed is voor docenten om te weten

Casper Hulshof

In deze presentatie vertel ik over ons boek ‘Bijna alles wat je over psychologie moet weten‘, dat onlangs uitkwam en dat ik schreef samen met Pedro de Bruyckere en Liese Missinne. Ons boek is geen gewoon overzicht van de psychologie, maar een brede kijk op de persoonlijke en sociale ontwikkeling die kinderen doormaken, en de invloed daarop van henzelf en hun omgeving. We schreven het boek met als doel docenten en opvoeders praktische handvatten te geven in hun omgang met kinderen, en zijn daarbij uitgegaan van de laatste stand van zaken in de wetenschappelijke psychologie. Sommige heilige huisjes zijn daarbij gesneuveld! Op een aantal daarvan ga ik tijdens mijn sessie in. Wat weten we nu echt (bijna) zeker over psychologie?

Docent
Universiteit Utrecht

Casper Hulshof is docent aan de opleiding Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onder andere onderwijs op het gebied van onderwijspsychologie, assessment, wetenschapsfilosofie en geschiedenis van het onderwijs. Verbinding met de actualiteit en humor zijn voor hem belangrijke elementen die onderwijs onderscheidend maken. Daarnaast is hij via verschillende sociale media actief deelnemer aan discussies over onderwijskwesties.

Met Pedro de Bruyckere publiceerde hij verschillende boeken over zogenaamde ‘onderwijsmythes’.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

Tijana Prokic-Breuer
,
Bart Droogers
,
Anneke Smits
In het kort: Evidence-informed werken aan effectief leesonderwijs, hoe doe je dat? TaalLab van Ontwikkelkracht neemt je mee!
In het kort: Teacher leadership in de school is een voorwaarde voor collectief leren. In deze sessie verkennen we de rol die een docent in de school kan innemen als ontwikkelaar, ondersteuner, projectleider, inspirator en/of rolmodel
In het kort: Tijdens deze presentatie wordt er ingegaan op de relatie tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid en wat er tot nu toe bekend is. En vooral wat betekent dit voor de actuele onderwijspraktijk?
Ga naar de bovenkant