“Jij bent toch zo slim ?” 2.0

Martin Timmer

Op 9 juni 2021 heeft het SWV St. Leerlingenzorg NW-Veluwe samen met een aantal VO scholen een online themamiddag rondom hoogbegaafdheid georganiseerd.
Met name het speciaal voor die dag samengestelde leerling panel maakte indruk bij de kijkers, omdat de panel leden aangaven dat 80% van de leerkrachten niet goed begrijpt wat hoogbegaafdheid is, hoe je hoogbegaafdheid bij een leerling herkent en wat je als docent of mentor kunt doen om een hoogbegaafde leerling te helpen.
Hoe staan we er 3 jaar later voor? Wordt de zin “Maar jij bent toch zo slim?” nog steeds te pas en te onpas in het basis- en voortgezet onderwijs gebruikt?
Middels recent onderzoek wordt besproken wat op dit moment het meest helpend is (en wat niet (meer)) bij de begeleiding van hoogbegaafde jongeren in PO en VO. Hierbij komen de laatste bevindingen en conclusies voorbij die zijn gepresenteerd tijdens de internationale ECHA Conferentie eind augustus 2024 in Thessaloniki, Griekenland.

Specialist hoogbegaafdheid
RSG Slingerbos

Martin Timmer is docent en ECHA specialist hoogbegaafdheid op het RSG Slingerbos | Levant. Daarnaast is hij eigenaar van praktijk “Voorsprong in Talent” en voorzitter van het ECHA Netwerk Nederland – de Nederlandse vereniging voor ECHA/RITHA Specialisten hoogbegaafdheid verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Als we willen dat leerlingen feedback actief vragen en gebruiken, moeten we ze daar wel in begeleiden en rolmodelgedrag laten zien. Hoe? Dat bespreken we in de sessie!
In het kort: In deze sessie gaan we in op hoe je als leraar, maar liever nog als school, kunt werken aan het realiseren van een veilig en positief leerklimaat.
In het kort: Lesson Study is het leren van leerlingen en draagt zo bij aan het inclusief leren lesgeven.
Home Aurora-onderwijscongres
Ga naar de bovenkant